sm123

Vi rejser som aldrig før, og vi elsker det. Der er ikke noget bedre end at komme ned i sydens sol, få slappet af og nyt det lækre vejr. Man bliver fyldt op med ny energi og nye, skønne indtryk. De mange farverige planter og grønne områder er guf for øjnene. Det samme er alt den friske, ny plukkede frugt, som man kan købe i mange af sydens lande. Det er dog ikke ligefrem alle, der kan rejse udenlands hver måned for at få stimuleret sanserne og få koblet fra. Har du overvejet at lave din egen lille oase i baghaven?

Flotte farver og smukke sanseindtryk giver godt humør og velvære

Et af de elementer, som får os til at føle, at alt er smukt g dejligt i turistområderne, er de mange smukke blomster og træer. Den wow-oplevelse kan man også skabe hjemme i sin have. Det kræver blot, at man vil bruge lidt tid på den. Planter skal jo nu og engang passes, hvis de skal fremstå smukke og frodige.

Lav et lille hyggehjørne eller en lille terrasse, som er omkranset af planter. Hæng gerne blomsterkrukker på i højden og plant farverige blomsterbede rundt omkring i haven. Brug nogle fine natur sten til at skabe linjer og rammer omkring det hele. Lav nogle små stier, der snor sig rundt i haven. Og så gælder det om også at have lidt mere fylde i toppen i form af træer, der er med til at afskærme og skabe en hyggelig stemning.

æble

Pryd haven med smukke frugttræer

Et oplagt valg kunne falde på æbletræer. Disse er meget populære i Danmark. Det skyldes først og fremmest, at vi spiser mange æbler her i landet, men æbletræer er også utroligt nemme at passe. Det eneste de kræver, det er faktisk at de bliver beskåret lidt, hvis de efter mange år bliver så store, at grenene tynges af de mange tunge æbler. Det er yderst sjældent, at det er nødvendigt at vande æbletræer, da rødderne går dybt ned i jorden.

Det kunne minde lidt om syden, hvis man sætter æbletræerne, så de ligner en lille frugtplantage, hvor man kan gå på æblerov. Vil man gerne have friske frugter over en længere periode, så gælder det om at plante flere forskellige sorter, da de bærer frugt på forskellige tider af året. Vær dog opmærksom på, at der skal være god afstand til hækken, da træet ellers nemt kommer til at gå ind i naboens have. Se mere om æbletræer inde på æbletræer.dk.

Design dit eget, unikke æble

Hvis du har mod på det, så kan du faktisk lave din egen, unikke æblesort ved at kombinere to forskellige sorter. Det foregår således, at man tager støvdragere fra den ene type æble og befugter den anden type æbletræ med det. Støvdragerne skal lige tørres i et par dage, inden du bestøver. Derefter udvælger du en blomst på æbletræet, som ikke er helt åbnet endnu, da den i så fald allerede kan være blevet bestøvet.

Derefter skal man pille støvdragerne og blomsterbladene af blomsten. Nu er der kun frugtknuden og griflerne tilbage. Så tager du en vatpind og bestøver forsigtigt blomsten med støvdragerne fra den anden sort. Og så har du egentlig lagt grundstenene til et helt nyt æble.

æbletræer