sm123

Nåja, måske ikke ligefrem verdens bedste, men Bornholm har i hvert fald klasse. Øen er meget privilegeret hvad klimaet angår. Geologisk set, har Bornholm ikke meget med Danmark at gøre. Det hører til det gamle granit grundfjeld som strækker sig hele vejen fra Øst Bayern til Nordkap. 

Bornholm ligger i Østersøen midt mellem Sjælland, Polen og Sverige. Det specielle klima skyldes faktisk ikke beliggenheden men de geologiske forhold. Bornholm er nemlig et massivt stykke granit, kun dækket af et relativ tyndt muldlag. Dette muldlæg har først begyndt at danne sig efter den sidste istid, for ca. 12.000 år siden. Lige efter isen var forsvundet, var Bornholm intet andet end en renskuret klippeblok. 

Den tætte granit gemmer varmen fra solen som et varmelegeme. I de kolde måneder afgives varmen langsomt, og det gør vintrene mildere. Om sommeren skaber den varme blok sit eget mikroklima med stationært højttryk. Det giver ekstra solskinstimer som igen giver Bornholm sit binavn: solskinsøen.

fiat 500 bagfra

Det er dyrt at komme til Bornholm

Bornholm er en fantastisk ferieø. Vejret er godt, og der findes mange gode oplevelser. Bornholm er også relativ billig, sammenlignet med resten af Danmark. Men det er ikke billigt at komme derhen med bil. Enten skal du tage nattefærgen fra Køge til Rønne, som kræver at du også booker en kahyt. Ellers skal du først betale for Øresundsbroen eller færgen i Helsingør, og så igen for færgen fra Ystad til Rønne. 

Du skal også huske at booke færgen i rigtig god tid. Du kan nemlig risikere at alle pladser er udsolgt for hele højsæsonen, allerede i maj eller juni!

Leder du efter et billån?

Et billån er det helt rigtige lån når du vil købe bil. Renterne for et billån er nemlig langt lavere end for et tilsvarende forbrugslån. Forbrugslån er relativ dyre fordi de ikke kræver sikkerheder. Med et billån fungerer bilen som sikkerhed. 

Et billån kan ikke altid betale sig, selv om renterne er lave. Fordi der altid er stiftelsesomkostninger. Når du køber en bil til under 20.000,- er stiftelsesomkostningerne simpelthen for høje i forhold til lånet. I så fald er det smartere at bruge en kassekredit eller endda et forbrugslån, kviklån eller mikrolån. 

Men når du vil have en ordentlig bil til 50.000,- eller mere, så er det bedste med et billån. 

Hop ikke på det første tilbud. Det kan godt betale sig at bruge lidt tid på at sammenligne de forskellige tilbud på billån og så vælge det bedste. Tid er penge, ikke?

penge og pc

Et lidt anderledes forbrugslån

Der findes generelt 2 forskellige tilgang til lån: langsomt eller hurtig afbetaling. Hvis du vil belaste privatøkonomien mindst mulig måned per måned, kan du vælge at afdrage over lang tid. Det koster dig mere i renter og samlede omkostninger. Men måned for måned giver det dig mere økonomisk råderum end når du afbetaler hurtigst mulig. 

Folk der har råd til større afbetalinger kan tillade sig at tænke mere langsigtet. Og den langsigtet billigste løsning er at afbetale dit lån hurtigst mulig. De fleste lånydere vil helst binde dig til et bestemt lånemønster og straffer dig hvis du vil ændre det. 

Men hvad med et forbrugslån som forener det bedste af begge verdener? Et lån hvor du kan tilpasse dine afdrag som det passer dig bedst, måned for måned? Ville det ikke være smart?