sm123

Luftpistoler er bl.a. noget som primært bliver anvendt i forbindelse med forlystelser eller i forbindelse med jagt – i Danmark eller i udlandet på en jagtrejse.
Det er lovligt at være i besiddelse af en luftpistol i Danmark, men der er nogle regler som skal være opfyldt, før det er tilladt at have det. Man skal bl.a. være fyldt 18 år før man må købe en luftpistol og man skal generelt have kendskab til hvordan man omgås sådan et våben.

Hvis luftpistolen får en bestemt kaliber, så kan der være specielle regler i forhold til det bestemte våben. Hvis du vil købe en luftpistol med kaliber 4,5 mm så skal du være i besiddelse af et jagttegn. Det er en god ide, at undersøge de forskellige regler omkring forskellige våben således, at du kan finde ud af hvad det kræves for at kunne have en luftpistol lovligt.

Værd at vide:

En luftpistol afgiver et projektil når man affyrer et skud. Projektilet er typisk hagl, men der findes modeller hvor det bl.a. kan være pile i stedet. I Danmark er de fleste luftpistoler manuelle når man bruger dem. Der findes også luftpistoler som fungerer ved hjælp af trykflasker. Til disse typer luftpistole brugte man CO2, men det gør man ikke så meget mere, da CO2 er med til at skade miljøet.

Jagt_rejse_pistol

De fleste jægere har prøvet flere forskellige slags luftpistole således, at de kan finde ud af hvad der bedst fungerer for dem. Når luftpistolen ikke bliver brugt så er det vigtigt, at den er opbevaret et forsvarligt sted, hvor hverken dyr eller børn kan komme i nærheden af den. De fleste jægere har et våbenskab derhjemme, hvor de efterlader deres jagtudstyr.

Hvilke egenskaber skal den have:

Det er meget forskelligt hvad den enkelte jæger ser efter, når der skal vælges luftpistol. Kaliberen har selvfølgelig en betydning i forhold til hvad formålet er med våbenet. Det er forskelligt fra våben til våben hvor hurtigt projektilet/haglet kommer ud af luftpistolen. I gamle dage bestod de fleste våben af bly, men i dag bliver våben fremstillet i andre typer metal. Det skyldes, at der er kommet nogle nye krav til fremstillingen af luftvåben for at skåne miljøet så meget som muligt.

Valg af pistol:

Som jæger er det vigtigt at holde sine evner ved lige, selvom man ikke er på jagt. Det vil sige, at man skal træne jævnligt for at forblive en god jæger. Hvis der er gået lang tid siden man sidst var på jagt, så anbefales det, at man træner hjemmefra. Hvis man ikke har afgivet skud over en længere periode, så er man kommet ud af træning.

Jagt_rejse_skov

Det er vigtigt, at ens skydefærdigheder er helt i top, så man sikrer sig, at få gevinst med hjem fra jagten. Det er vigtigt, at jægeren har en luftpistol i god kvalitet således, at intet kan gå galt under træning. Gode luftvåben bliver afprøvet og grundigt testet inden de bliver solgt på markedet. Det vil sige, at sikkerheden er testet, så der ikke sker noget uventet under skydningen.

Pris kan variere:

På jagten bliver luftpistoler typisk brugt til at skyde mindre dyr med. Dette kan f.eks. være harer eller fasaner. Det er meget forskelligt hvor meget luftpistoler koster, da det kommer an på mærke samt hvor meget pistolen kan. Det anbefales altid, at jægeren står med våbnet i hånden og undersøger, om det kunne være noget eller ej. Det er meget forskelligt hvad den enkelte jæger bedst kan lide, så selvom en model er perfekt for en jæger, så er det ikke ensbetydende med at det er det rette våben for en anden jæger.