sm123

Det kan være en rigtig fed oplevelse at få lov til at studere i udlandet. I dag er der heldigvis rigtig god mulighed for det – og derfor også noget, mange vælger at gøre. Det giver én en masse gode erfaringer. Både studiemæssigt, men også personligt. Man kan tage rigtig mange ting med hjem i rygsækken. 

Det er naturligvis ikke helt billigt at studere i udlandet. Studerer du på universitetet, så har flere universiteter samarbejde rundt omkring i Europa, men skal du ud over de europæiske grænser, så bliver det endnu dyrere. Du skal dog ikke lade dig begrænse af pengene, det er nemlig meget muligt at finansiere det meste af sit ophold. 

Studerende

Vær i god tid

Noget af det allervigtigste, når det kommer til at kunne finansiere sit ophold, er at være i god tid. Selve processen med at søge til at få lov til at studere i udlandet sker også i god tid, og derfor kan du allerede der begynde at lægge lidt penge til side. Det kan også være, at du i det næste stykke tid vælger at tage lidt ekstra timer på jobbet – eller måske arbejder en sommer, mens du har fri fra studiet. 

Jo bedre tid, du er i, jo flere penge kan du også selv nå at spare op. Det er dog ikke sikkert, du behøver at skulle knokle hele sommeren for at kunne studere et semester på et universitet i Australien. Ved at være i god tid, åbner du også om får en masser legater. 

Legatsøgning

Der findes efterhånden et hav af legater. Derfor kan det også virke lidt overvældende at skulle begive sig ind i den jungle, men der er altså rigtig god grund til det. Mange oplever nemlig, at det giver pote at søge legater. Jo flere du søger, jo bedre! 

Legater kan være af forskellig størrelse. Nogle er overordnede og giver de fleste mennesker mulighed for at søge det. Andre er mere specifikke og henvender sig til en bestemt målgruppe. Eksempelvis kunne det være legater til studerende indenfor mejeri. Det tager lang tid at sortere rundt i blandt, og der kan hele tiden dukke flere op, så vær i god tid.

Universitet

Almene fejltagelser

Selvom vi har så gode muligheder for at få finansieret store dele af opholdet, så er der naturligvis et par fælder, man kan gå i undervejs. Især hvis det ikke lykkedes med legaterne, kan man gå hen og blive unødvendigt stresset. I dag findes der mange kviklån hurtig udbetaling. Det er dog ikke en god langsigtet løsning, men kan være rigtig fristende i øjeblikket. 

Undervejs på dit studieophold i udlandet vil du opdage, at du ikke har tid til at arbejde – derudover er du i landet på et studievisum, og ikke et arbejds. Du vil altså ikke have mulighed for at kunne betale kviklånet tilbage med det samme. Hav det i mente, når du kigger på kviklån oversigt og overvejer om det er den retning, du skal gå. 

Langt de fleste ender med at få finansieret sit ophold gennem legater. Hvis du i forvejen ved, at du får svært ved at finansiere nogle af de mere dyre ophold, så snak med en studievejleder.