sm123

En drømmeferie sydpå sommeren er ikke noget man takker nej til. Desværre venter hverdagen derhjemme, når ferien er slut og bilen atter står i indkørslen. Det absolut værst tænkelige i en sådan situation er for mange en komplet overgroet have. 

Selvom man har haft rigeligt med tid til at slappe af på ferien, er det ikke sjovt at skulle se frem til et ordentligt læs havearbejde, når man kommer hjem. Der findes heldigvis råd til, hvordan du nemt og billigt kan sikre forskellige elementer i din have fra ukrudtets indtrængen, så du ikke behøver at bekymre dig om at tidslerne invaderer dit kamelia-bed. I denne tekst får du gode råd til at slippe for den arbejdsbyrde det er, når man vedligeholder sin haves kønne æstetik. 

Pige i have

Tiltag mod ukrudt

Der er findes mange forskellige elementer i de fleste haver, som kræver forskellige tilgange til vedligeholdelse. Ukrudt klæder ikke nogle af disse elementer, men det er vigtigt at bruge den rigtige tilgang. Ellers ender du med at skulle gøre det hele om næste år, eller måske endda næste måned. 

Når du for eksempel lægger en terrasse, er det vigtigt at underlaget ikke jord. Det vil sige, at der gerne må være jordbund under terrassen, men der skal et beskyttende lag mellem de to, der kan holde ukrudtet nede. Ellers ender du med at brænde eller luge ukrudt ganske ofte. Et beskyttende lag kunne for eksempel være en såkaldt dug, der holder ukrudtet nede, men lader regnvand sive igennem. 

Et andet eksempel på en god løsning imod ukrudt er simpelthen at skjule jordbunden med et bunddække. På den måde får du en naturlig og smuk løsning, der frigør dig fra at skulle luge omkring træets stamme eller hækkens bund.

Blad i sandet

Nemme projekter inden ferien

Der findes også masser af overskuelige småprojekter, der kan ordnes, inden I tager afsted på ferie, så I ikke behøver at skulle bøvle med dem, når I kommer hjem. Mange mennesker nyder på denne måde at arbejde først og så bagefter nyde overskuddet. På den måde har du ikke en masse uoverskuelige projekter, der venter så snart ferien er omme. 

Det er både upraktisk og ubehageligt at have sådan en tanke siddende i sig under hele ens ferie. Så hvis du gerne vil kunne slappe ordentligt af, er der her et par nemme projekter, der gør enormt meget for havens ve, vel og udseende. 

Det første er at ordne hækken, hvis du har sådan én. Hvis hækken er ung, kan du med fordel sætte nogle støttepinde i jorden, den kan klamre sig til, nu hvor du ikke får anledning til at holde øje med dens vækst imens ferien står på. Derudover er det en god ide, lige at få klippet hækken med en hækkeklipper, og samlet bladene sammen, så den ser pæn og lige ud, mens I er væk.