sm123

Velfærdsteknologi er et relativ nyt ord i Danmark. Hvad præcist betyder det? Vi alle ved hvad velfærd er. Velfærdsteknologi er teknologi der kan bruges til at fremme velfærd. Dette begreb spænder selvfølgeligt meget vidt, og det er svært at afgrænse.

Wikipedia siger sådan: (citat) Velfærdsteknologi er teknologisk understøttelse samt øget følelse af f.eks. sikkerhed og tryghed samt bistand til daglige opgaver og mobilitet i hverdagen i og uden for hjemmet. Velfærdsteknologi er ofte målrettet den ældre befolkning, personer, der lider af kroniske sygdomme eller personer med forskellige former og grader af handicaps. 

Det er en ordentlig mundfuld og et svimlende højt lix-tal. Skal vi prøve lidt enklere?

cykel

Velfærdsteknologi er hjælpemidler

Sådan bliver det meget nemmere forståeligt. Det er hvad velfærdsteknologi dækker over: hjælpemidler. Velfærdsteknologi lyder bare smartere. Hvem vil ikke foretrække teknologi og velfærd frem for hjælp?

Typisk er det ældre mennesker som har mest brug for hjælp. Det er også med alderen, at kroniske lidelser begynder at fylde mere i vores hverdag. Så ja, velfærdsteknologi er mest for ældre mennesker. Et genialt eksempel er for eksempel jDome BikeAround ‘Google-cyklen’ som giver demente mulighed for at cykle i realtime og genopleve steder de har været uden at forlade deres hjem.

Det er dog stadig et vidt begreb. Hvad er et velfærdsteknologi, hvad er et træningsredskab og hvad er simpelthen en smart dims?

Er en smartphone velfærdsteknologi? Grænserne er flydende. Men typisk ville vi sige at et smartphone er ikke velfærdsteknologi, bare teknologi. Fordi alle bruger den, ikke kun folk der har brug for hjælpende teknologi.

Men en smartphone til blinde, eller en smartphone der er specielt lavet til ældre, er helt klart velfærdsteknologi.

Teknologi i velfærdens tjeneste

Hvis vi kigger tilbage i menneskehedens historie har teknologi altid været domineret af våbenteknologi. Det lyder måske lidt chokerende, men det giver godt mening.

Fra naturens side, er vi mennesker meget dårligt rustet til at overleve. Vi har ingen pels der holder os varm. Vi har heller ingen kløer til at grave med eller skarpe tænder til at forsvare os med. Den ene fordel vi har, er vores store hjerner.

Det er vores evne at tænke abstrakt der har gjort det muligt at udvikle teknologi. Og den første prioritet til anvendelse af denne evne var, at sikre vores overlevelse i en barsk verden. Fra den første sten vi har kastet til at forsvare os mod et rovdyr har våbenteknologien derfor ledt vejen.

Men lige efter våbenteknologien kom velfærdsteknologien. Ordet er måske nyt, men det er ideen at bruge teknologi til at forbedre vores livskvalitet ikke.

Velfærdsteknologien er vokset eksplosiv

Især de seneste år er der sket en eksplosiv vækst i velfærdsteknologi. Dette skyldes flere faktorer:

  • Det er en god forretning – vi lever længere og bliver flere ældre. Derfor er velfærdsteknologi et vækstmarked med et enormt potentiale
  • Teknologien er blevet smartere – CAD, kunstig intelligens, tingenes Internet, alle disse fremskridt har gjort det nemmere at producere højtteknologiske apparater
  • Det er billigere – også det spiller en stor rolle. I hvert fald i vores del af verden er menneskelig arbejdskraft dyr. Flere mennesker har i dag brug for hjælp end der er mennesker der kan hjælpe dem. Derfor er det billigere at bygge maskiner og apparater der aflaster de menneskelige hjælpere