sm123

I Danmark har vi et gult sygesikringskort, som dækker for, at man kan gå til lægen, sygehuset og meget mere. Kortet gælder imidlertid kun inden for vores grænser. Derfor er det en god ide at have et blåt sygesikringsbevis, når du tager til et andet europæisk land. Hvad dækker det blå sygesikringskort, og på hvilke punkter skal du i stedet have en rejseforsikring? Det vil vi her besvare.

Hvad dækker det blå sygesikringskort?

Det blå sygesikringskort fungerer på samme måde som det gule ditto. Det er beviset på, at du bor i et europæisk land, og det giver dig ret til behandling på lige vilkår med de andre borgere i det land, som du befinder dig i. Foruden at gælde i samtlige EU-lande kan det også bruges i Norge, Liechtenstein, Schweiz og Island. Dermed er du ret godt sikret, også selvom du ikke har en rejseforsikring. I hvert fald i de europæiske lande.

Sygesikringskortet skal fornyes hvert femte år, men de fleste danskere er meget glade for det. De fortæller, hvordan deres tur til udlandet pludselig blev væsentligt mindre hektisk med det blå sygesikringskort på sig. Det er ikke svært at forestille sig, hvilket virvar af et kaos det kan skabe at være i uorganiserede lande som Spanien eller Italien uden et blåt sygesikringskort, hvis man er kommet slemt til skade.

ferie

Hvornår dækker det blå sygesikringskort ikke?

Hvis det ender med, at du skal betale for hjemtransport fra et EU-land og til den danske grænse, vil det ikke blive betalt af det blå sygesikringskort. Det er her, du har brug for en rejseforsikring. Dog er det sådan, at vi inden for Skandinavien har indgået en aftale med hinanden om at kunne udveksle statsborgere til hinanden – dette gør sig også gældende i tilfælde af, at man er kommet til skade og vil behandles i sit hjemland. Så hvis du en dag falder på rulleskøjterne og slår dig slemt i Luleå, vil du altid kunne blive behandlet herhjemme, uden du skal betale for det. Sagen er imidlertid en anden, hvis du befinder dig i Flensborg, der faktisk geografisk set er væsentligt tættere på Danmarks grænse, end Luleå i Sverige er.

Når du befinder dig i udlandet, skal du også betale for transporten. Det dækker det blå sygesikringskort ikke. Det kan være udgifter til en taxa, sygehuset eller sågar udgiften til en ambulance, som i nogle lande er påkrævet.

Med blåt sygesikringskort er turen til Europa nemmere

Når du har fået fingrene i det blå sygesikringskort, kan du med lethed overveje, hvor du skal tage hen og rejse. I det sekund, du har fået dit blå sygesikringskort, gør du klogt i at finde rejsetilbud til hele verden. Når du har gjort det, kan du med ro i sindet finde den rette rejsedestination, som til hver en tid vil blive nydt på en anden måde, når du har det blå sygesikringskort på dig. Når du har sygesikringskortet på dig, bliver rejsen dét mere behagelig og overkommelig uden bekymringer.

rejsemål