sm123

 Er du typen, der holder af at afprøve forskellige måder at tilberede mad på og opleve mad fra forskellige kulturer. Det kan være at du skulle give dig i kast med tilberedningsmetoden sous vide, næste gang du vil prøve noget nyt i køkkenet, som er lidt anderledes. Sous vide betyder “under vakuum” på fransk.

 Sous vide holder dit kød saftigt og dine grøntsager lækre, så du altid kan tage dine ingredienser frem fra køleskabet uden at det har mistet hverken smag eller konsistens. Når du har været ude og rejse og fundet nogle nye lækre opskrifter, kan du afprøve dem i dit køkken og gøre maden lige lidt mere lækker med sous vide. 

Vegetables

Hvordan fungerer sous vide? 

Det smarte og gode ved sous vide er at det næsten aldrig kan mislykkes, fordi det skal langtids tilberedes. For at lave sous vide skal du bruge et vandbad og en vakuumpumpe. Vandbadet skal have en bestemt temperatur, som er konstant igennem hele tilberedningen. Det er nemlig vigtigt at have en meget præcis temperatur, så maden bliver ordentligt tilberedt. På grund af at temperaturen er konstant og skal være lidt lavere end i en ovn eller på komfuret så vil madlavningen også tage længere tid. Det kan tage op til 72 timer, men det kommer an på kødet eller grøntsagerne.

 Til at starte med skal du vakuumpakke dine ingredienser f.eks kød eller grøntsager. Når du har vakuumpakket dine ingredienser, kan du vælge at opbevare dem indtil de skal bruges næste gang du skal lave mad. Det smarte ved sous vide er at du kan vakuumpakke en masse mad og så opbevare det så længe du vil, uden at det mister sin lækre smag. Når du så skal tilberede maden skal du putte det i et vandbad, som har en konstant varme. Vand er rigtig god til at overføre varme, uden at gøre maden tør eller smagløs. Man skal dog ikke være bange for at skulle stå i flere timer og holde øje med maden. På grund af den lave temperatur, kan man sagtens lade det stå og passe sig selv indtil det er færdigt.

Shrimps

Eksperimenter med sous vide

Hvis du tit bliver inspireret af madlavning fra forskellige køkkener i verdenen, så er sous vide perfekt til dig, der gerne vil prøve at eksperimentere med udenlandsk madlavning. Med sous vide er det kun fantasien, der sætter grænser for det man kan lave af mad fra udlandet. Der er rigtig meget mad, som kan vakuumpakkes og laves lækkert med langtids tilberedelse i et vandbad. Der findes også mange forskellige opskrifter som du kan prøve på internettet, fordi sous vide er blevet en populær tilberedningsmetode. Så der er mange måde at lave sous vide på som du kan lære om på internettet. 

Tag det med dig

Næste gang du skal et sted hen. Det kunne være på en bilferie eller en tur i sommerhus så kan du eventuelt tage noget af din vakuumpakkede mad med dig. Det er nemt og hurtigt. Udover det bliver det garanteret et hit for venner og familie