sm123

Det er ved at være tid til at lægge planer for, hvad man skal bruge sommerferien på. Ungerne er hjemme i hele seks uger. Og hvorfor ikke tage dem et smut med til Danmarks første nationalpark? Det lyder måske lidt vildere, end det er, det her med den første nationalpark. Egentlig blev Thy først officielt fredet og fik den fine titel i 2007, da Regeringen besluttede sig for at beskytte faunaen og floraen her. Det er noget, der kan gavne alle danskere. At værne om et mangfoldigt økosystem er i høj grad noget, fredningen af det naturskønne område bidrager til.

Formen af Istiden og Vesterhavet

Nationalparken lægger meget nær Klitmøller i Nordjylland og strækker sig på et område på mere end 244 kvadratmeter. Her er særligt store, flade lyngområder noget, der gør sig gældende, men også klitter, der blev skabt under den seneste istid, træer og sandbanker er noget, der trækker mange mennesker til området.

landskab

I Nationalpark Thy har mennesket sat sine spor helt siden stenalderen for mere en 7000 år siden. Her findes alt fra bavnehøje til gamle, små fiskehytter, hvorfra danskerne – eller hvad de nu hed dengang – ernærede sig fra det både frodige, men også barske Vesterhav. Vinden fra havet og bølgerne er også noget, der har sat sine tegn på omgivelserne i form af de store klitformationer, der er ud til den vindblæste vestkyst.

Livet spirer

Faktisk blev området radikalt ændret for tohundrede år siden. Dengang føg store mængder af sand rundtomkring i området og lagde sig hulter til bulter, som den evigt omskiftelige Råbjerg Mile. Man besluttede sig derfor for at plante lyng i hele området. Derfor ser nationalparken radikalt anderledes ud, end den gjorde tilbage i tiden. Men ulig så mange andre af menneskets ændringer i naturen, har den udprægede plantning af lyng i høj grad æret med til at få livet til at spire i Nationalparken.

thy

Her kan man støde på alt fra fugle til små dådyr, der nu kan finde føde nok til at integrere sig i økosystemet deroppe. Lyder det spændende? Du kan læse mere på https://www.natur-on-line.dk/