sm123

Begrebet ‘staycation’ har for alvor vundet popularitet i løbet af de seneste år, og det med god grund. Med en staycation kan du glemme alt om forvirrende bykort, dyre overnatninger og tætpakkede skemaer. Her er der nemlig tale om en ferie, hvor man bliver hjemme, enten for at udforske sit eget nærområde og deltage i spændende aktiviteter eller for at slappe af, bruge tid med sine nærmeste og komme helt ned i gear.

I denne artikel kan du få inspiration til, hvordan du kan nyde en energigivende og afslappende ferie i rammerne af dit trygge hjem, og hvordan din have kan spille en stor rolle for sådan en ferie. Så er du den heldige ejer af et større eller mindre udendørsareal, så læs med her og få gode råd til, hvordan du kan lade din have spille hovedrollen, når det kommer til en god ferie derhjemme.

Have med bænk

Lad haven være omdrejningspunktet for din ferie — hele året rundt

Når ferie og have nævnes i samme sætning, ledes tankerne for de fleste menneskers vedkommende hen på sommerferien, hvor vejret ofte tillader, at der bruges mange timer udendørs. I løbet af sommeren forvandler haven sig ofte til en naturlig forlængelse af hjemmets indendørsarealer, og det er her, familien samles til hygge på terrassen, solbadning, grillhygge — eller pasning af haven for dem, der har grønne fingre.

Trænger din have til en kærlig hånd, eller bruger du ikke meget tid i haven, fordi du ønsker, at den skal forvandles til et sted lige efter din smag? Så bør du tage tyren ved hornene og få skabt den have, som du altid har drømt om. Det kræver tid og kræfter, men når den begynder at skabe rammerne om livets lykkelige stunder, vil det være det hele værd.

Når efteråret og vinteren banker på døren, behøver haven ikke at forblive et minde om sommeren, der gik. Du og dine nærmeste kan stadig få mange gode timer i jeres have, og skabes de rigtige rammer, kan haven også spille en stor rolle i en skøn efterårs-, jule- eller vinterferie.

Pynt terrassen eller siddeområdet med smukke, udendørs lyskæder, der tåler al slags vejr. Hav altid lækre, varme tæpper klar, som I kan vikle om jer, når I nyder vintersolens sidste eftermiddagsstråler, og invester eventuelt i et bålfad, som I kan samles om mens I drikker aftenkaffe med familien eller byder vennerne på en lækker drink efter middagen.

Solnedgang have

Pryd græsplænen med æbletræer

Har du lidt ekstra plads i haven? Så kan du med fordel plante et par æbletræer. Ikke nok med, at æbletræer er smukke og vokser hurtigt — de forsyner dig også med lækre æbler, som du kan nyde godt af i form af æblegrød eller æble-kanelkage om efteråret. Har du æbler til overs, kan de anvendes til æblegelé, som egner sig perfekt til Decembers mange julefrokoster.

Danmark er et af de bedste steder i verden, man kan plante og dyrke æbletræer, da klimaet skaber de perfekte omstændigheder. Således kan du få nogle utroligt velsmagende æbler, der både er søde, syrlige og saftige, direkte fra din egen mineplantage i haven — nemmere bliver det næsten ikke. Og så er det en investering, der over tid bliver tjent ind igen.

Udover at give skønne æbler, så gør du også noget godt for miljøet ved at plante dine egne frugttræer og dyrke dine egne æbler. Det er langt bedre end at købe æbler, der er blevet importeret langvejs fra, eller som er pakket ind i plastik eller anden emballage.