sm123

Hvis du er bidt af rejsefeber, så er du langt fra alene. Rigtig mange danskere elsker at rejse, og flere og flere gør det. Men samtidig med, at de fleste oplever bedre økonomi og dermed flere muligheder for at rejse, er der kommet en ny slange i paradis.

Vi har nemlig fundet ud af, at det ikke er særlig miljøvenligt at rejse. Særligt ikke de former for rejser, hvor vi tilbagelægger store distancer i fly. Her udleder vi nemlig en masse CO2, og det slider enormt meget på den klode, som vi jo egentlig bare ønsker at opleve.

Rejs på nye måder

Men det behøver ikke at være et kæmpe CO2-spild at rejse, og man behøver heller ikke nødvendigvis at droppe rejserne helt, bare fordi man gerne vil passe på kloden og på klimaet. Der findes nemlig måder at rejse på, så man er langt mere grøn og miljøvenlig i sin adfærd.

Det handler især om at tænke i alternativer, og så måske om at ændre den måde, som man tænker på det at rejse på. Behøver en rejse for eksempel at være fyldt med hurtig transport, dyre måltider og lange bilture for at være god?

Brug mere tid og forbrug mindre CO2

For alting behøver ikke at gå så hurtigt på en rejse. For eksempel kan man med fordel begynde at se transporten som en del af rejsen frem for noget, der bare skal overstås. Det gælder for eksempel, når man tager toget frem for flyet.

Her udleder man langt mindre CO2, end man ellers ville gøre. Det tager også længere tid, men til gengæld oplever man transporten på en anden måde, end man ellers ville gøre. Her har man mulighed for at kigge ud ad vinduerne, læse en god bog og snakke med de andre mennesker i toget.

Kompenser for rejserne derhjemme

Der er også andre ting, man kan gøre for at kunne rejse med bedre samvittighed. For eksempel kan man kompensere for det forbrug, man har under sin rejse, ved at foretage ændringer i den måde, man lever på derhjemme.

Ens daglige forbrugsvaner og ens livsstil er nemlig i mange menneskers tilfælde også en rigtig stor synder i hele klimasituationen. Det vi spiser, det vi køber og den energi, vi forbruger i vores hjem, er med til at bidrage til den negative udvikling.

Invester i en varmepumpe

Der findes rigtig mange forskellige eksempler på, hvordan man kan gøre konkrete tiltag i ens hverdag for at udlede mindre CO2 og passe bedre på naturen. I ens hjem kan man for eksempel kigge på, hvordan man skaffer varme og varmt vand. Har man ikke allerede en moderne varmepumpe, kan man med fordel gøre dette.

miljø

Det fede ved denne form for varmesystem er, at varmepumpen udnytter den varme og den energi, der allerede er i naturen. For eksempel indeholder vores jord rigtig meget dvælende varme, og det er noget, som en varmepumpe gennem sit smarte system kan udnytte.